Publicaties: Overige boeken



De kaft is van zwart 'aaibaar' vilt gemaakt.



Met recht, humor - II

Titel: Met recht, humor...
Ondertitel: citaten voor magistraten en advocaten
Auteur(s): Sander Schroevers
Genre: Humor, Juridisch algemeen
Taal: Nederlands
Uitgever: W.E.J. Tjeenk Willink
Verschijning: 1998
ISBN: 9027150095
Pagina's: 138
Uitvoering: Gebonden; vilt met bronsbedrukking
Overig: Sterk gewijzigde heruitgave.

 

Citaten voor magistraten en advocaten

Dit boek bundelt een rijke verzameling citaten en puntige verhalen, die zich kenmerken door een warme glimlach naar het Recht. Daarbij bieden de fraaie (grotendeels Nederlandse) afbeeldingen wat visuele afwisseling.
De citaten, literaire reflecties, of de historische aardigheidjes over ongeveer elk aspect van het rechtsbedrijf, zijn daarbij overzichtelijk opgesomd en goed ontsloten door de toevoeging van een uitgebreide index, een naamsregister en lijsten met etymologische oorsprong en citaten gerangschikt naar taal. Dit boek met zo'n kleine duizend 'Jurismen' voelt zich thuis op het bureau van iedere jurist - en haar/zijn cliënten.

Hieronder treft u een enkele overname uit het boek;



Kerfstokken

Een herinnering aan de tijd van voor de Leerplichtwet in Nederland (1900). Voor en ook nog na die tijd was analfabetisme in volkskringen nog regel. Een kerfstok werd in de lengte in tweeën gedeeld. De winkelier en de klant behielden ieder een helft. De ene helft (in de Code Civil "taille"), berustte bij de winkelier, de andere, de "échantillon" bij de koper. Telkens wanneer een aankoop op de pof werd gedaan, dan werden beide stokken tegen elkaar gehouden en werd in beide met een scherp mes, één kerf toegebracht. Bij de afrekening moesten de beide stokken, als het goed was, gelijke kerven vertonen. Een praktisch en eerlijk systeem. Bij verschil van mening kon alleen de stok met de minste kerven tot bewijs strekken. Artikel 1924 B.V. Oud: "Kerfstokken met hun dubbel overeenkomende, verdienen geloof tussen degenen, die gewoon zijn om de leveranties, welke zij in het klein doen of ontvangen, op dusdanige manier te bewijzen". De Code Civil waaraan het oude B.W. grotendeels was ontleend, gaf iets meer ten beste in artikel 1333: "Les tailles corrélatifves al leurs échantillons font foi entre les personnes qui sont dans l'usage de constater ainsi les fournitures qu'elles font ou reçoivent en détail".

Professor Mr. A. Anema, in de Asser serie "Van Bewijs" (nog steeds lezenswaardig ofschoon vervallen), besluit zijn betoog over de kerfstokken met: "Reeds lang zijn ze als rechtsinstelling ten dode gedoemd. Des ondanks prijken ze nog steeds in onze wet als een getuigenis voor de practische zin onzer analfabetische voorvaderen". En ze leven nog voort in een aantal zegswijzen en spreekwoorden, waarvan Van Dale een grote keur geeft, met als bekendste: "Hij heeft veel op zijn kerfstok". Het duidt op de grote rol welke de kerfstok in het dagelijkse leven heeft vervuld.


Tekening door David Schroevers.

't Been

De Antwerpenaar Willem Elsschot (eigenlijk: Alfons de Ridder; 1882-1960) geeft in zijn zinrijke beknoptheid, aan rechtzoekenden afgeronde tips hoe voor U rechters te verschijnen.

"U zijt natuurlijk niet in 't minst verplicht zoveel consideratie te gebruiken, maar komt het werkelijk tot een proces dan zal die bezadigdheid van u de rechtbank zeker welgevallig zijn. Waar een nederige intrede, een uitdrukking van berusting, waar alles van belang is bij 't verschijnen voor een magistraat die vermoeid kan zijn, ziekelijk soms, ontevreden omdat hij vegeteert of het thuis niet naar zijn zin heeft, of die daags tevoren aan een feest heeft meegedaan, daar is een blijk van inschikkelijkheid jegens uw tegenstander zeker iets dat bijdragen kan om hem gunstig voor u te stemmen. Ik verzeker u, mijnheer Boorman, dat zelfs een zindelijk voorkomen invloed hebben kan en wie zich niet eens de moeite geeft zich voor die plechtigheid te scheren loopt gevaar niet alleen te betalen omdat hij ongelijk heeft, maar bovendien omdat hij zich permitteert daar met een baard te staan. Want of iemand nu wint dan wel verliest, dat moment behoort in ieder geval in de eerste plaats voor hem een plechtigheid te zijn, net zo goed als zijn huwelijk. Die heren zien ongaarne dat iemand aanstellerig doet omdat hij al te zeker is van zijn overwinning en zich gedraagt als wist hij dat die man in 't zwart niet meer is dan een marionet die de mallemolen van onze wetgeving, ook tegen wil en dank, te zijnen gunste aan 't draaien moet brengen. Een kraaiende haan hindert die toga. Is uw zaak gezond, uw recht onaantastbaar, en verschijnt u niettemin als een geslagen maar zindelijke hond die op 't eerste signaal zal kwispelstaarten maar die intusen zijn hart vast houdt van ontzag voor Themis en haar dienaren, dan vindt het hof er behagen in u onverhoopt met bewijzen van rechtvaardigheid te overstelpen, u te doen opspringen van dankbaarheid. Ik kan u dus slechts de raad geven haar eerst nog even door mij te laten aanschrijven."

Willem Elsschot; Het Been, 1938.

 


[Terug bovenzijde] Alle rechten voorbehouden.
[Gebruiksvoorwaarden
] [Privacyverklaring]

© 2006 Schroevers.