Jaarlijks reizen bijna een miljoen landgenoten naar
Turkije. Maar niet alleen als vakantieland is Turkije
enorm populair, ook de populariteit van de Turkse keuken
neemt fors toe. Inmiddels hebben veel mensen ook in
Nederland de weg naar de Turkse winkel gevonden. Hier
vind je immers allerlei lekkere, en vaak prijsvriendelijke,
producten die in de gewone supermarkt nauwelijks te
vinden zijn. Lokanta vertelt u alles over de geheimen
van de Turkse keuken die met haar vele groenten en fruitsoorten
zo'n gezond dieet biedt.
Lokanta
bevat meer dan 70 recepten die door de eenvoudige basistechnieken
makkelijk en snel te bereiden zijn. Al deze recepten
worden geïllustreerd door prachtige foto’s en gaan vergezeld
van interessante achtergrondinformatie over al het lekkers
dat de Turkse keuken te bieden heeft.
Geselecteerd
uit de inhoud:
-
-
Kweeperenconfiture
Ayva receli
- 1
kilo kweeperen, geschild, ontpit en gesneden in dikke
plakken
-
1 kilo suiker
- 1
citroen, geperst en gezeefd
- 400
ml water 1.
Recept:
1. Kook de kweeperen in 5-6 minuten zacht in het
water. 2. Voeg de suiker toe en los deze al roerend
op. 3. Kook nog kort door, tot de gewenste dikte is
bereikt en zet dan op een lage pit. 4. Voeg het citroensap
toe en breng tegen de kook aan. 5. Haal van het vuur
en laat rusten. 6. Schenk ondertussen kokend water op
wat soda in elke pot. 7. Spoel grondig na met kokend
water en vul de potten met confiture. 8. Doe de deksels
erop en zet enkele minuten ondersteboven. 9. Serveer
met brood en boter.
Achtergrond:
de aromatische kweepeer is vooral uit oud-Hollandse
recepten bekend, maar sinds 1900 in onbruik geraakt.
In Turkije hebben veel mensen een boom in de tuin staan.
In vrijwel elke Turkse winkel in Nederland zijn ze geïmporteerd
te koop. De pluktijd hier is oktober. Het vruchtvlees
van de kweepeer is harder dan dat van een gewone peer.
Maar gekookt en gezoet komt het karakteristieke, verleidelijke
aroma van de kweepeer vrij.
-
-
Ayran
Verfrissende yoghurtdrank
- 1/2
glas boerenyoghurt
-
1/2 glas water
- IJsklontjes,
indien gewenst Zout
Recept: 1. Klop de ingrediënten in een blender
of met een garde door het water. 2. Garneer eventueel
met een vers muntblad. 3. Serveer koud.
Achtergrond:
Ayran is naast thee het meest genuttigde drankje
in Turkije. Het wordt vanaf de lunch gedronken. Vooral
bij de hogere zomerse temperaturen lest het de dorst
goed. De oorsprong gaat terug tot de nomaden die gezeefde
yoghurt vervoerde en aanlengde met water wanneer ze
bij bronnen waren. Vandaag de dag is het simpeler en
wordt Ayran gewoon in plastic bekertjes verkocht. .
|