Communicatie: Mediarecht


 

Citaat en plagiaat

Voor iedereen die wel eens iets schrijft is het goed te weten waar de grenzen tussen citaat en plagiaat liggen. Met andere woorden: citeer veilig! Hoe u dat doet, wordt in dit TaalAnker aan de hand van vele praktijkvoorbeelden, stap voor stap uitgelegd. Zo krijgt u onder meer antwoord op vragen als: 'Hoe citeer ik een internetpagina of een
cd-rom, en hoe zet ik dat in een voetnoot en literatuurlijst?
Wie Over citaat en plagiaat in de praktijk gebruikt, weet zich niet alleen verzekerd van een plagiaatvrije tekst, maar bespaart eveneens de bureauredactie (of zichzelf) het nodige werk achteraf. Een boek met heldere voorbeelden en praktijktips.


Met handige voorbeeldafbeeldingen


Download een checklist

Vooral in voetnoten komen een aantal specifieke termen en veelgebruikte afkortingen voor. In het onderstaande pdf-bestand krijgt u een overzicht met zowel de afkorting zelf, als haar varianten.

Checklist afkortingen in noten
PDF bestand 2 pagina's - 25 Kb

 

 

Titel: Citaat en plagiaat
Auteur(s): Sander Schroevers
Genre: Communicatie, Taalkunde
NUR: 624
Taal: Nederlands
Uitgever: Kluwer BV
Verschijning: 2005
ISBN: 90-13-023096
Pagina's: 80
Uitvoering: Paperback
Illustraties: Zwart-wit
Overig: TaalAnker, Cahierreeks voor taalgebruikers

Dit boek bestellen?
U kunt dit boek eenvoudig bij Uitgeverij Kluwer bestellen door even te klikken in deze hyperlink.

 


Inhoudsopgave

  1. Inhoudsopgave
  2. Voorwoord
  3. Pure plagiaat
  4. Manieren om te citeren
  5. Manieren om te verwijzen
  6. Bronvermeldingen maken
  7. Titelbeschrijvingen - de volgorde
  8. Titelbeschrijvingen per gegevensdrager
  9. Typografische aspecten
  10. Leestekens bij citeren
  11. Interpunctie bij citeren in andere talen
  12. Veelgebruikte afkortingen
  13. Vreemde citaten
  14. Literatuurlijsten maken
  15. Literatuur

 

Voorwoord

Dit TaalAnker over citaat en plagiaat, geeft naast veel praktijkvoorbeelden m.b.t. citeren, ook een helder overzicht van wat plagiaat eigenlijk is. Want nu door alle digitale ontwikkelingen de publiceerdrempel steeds lager lijkt, neemt het belang van de spelregels evenredig toe. Juist aan het begrip daarvan ontbreekt het nu nogal eens. Terwijl de gevolgen van plagiaat niet gering zijn. Mede daarom legt dit TaalAnker stap voor stap uit hoe citeren in zijn werk gaat. Er bleek behoefte te bestaan aan een naslagwerk dat ook antwoord gaf op vragen als: hoe citeer ik van een website, een cd-rom of een nieuwsgroep? En zo zijn er nog veel meer voorbeelden, veelal uit eigen keuken, waardoor er geen voorafgaande toestemming (Auteurswet 1912) nodig bleek. Wie daar toch enige ijdelheid in herkent, heeft natuurlijk groot gelijk. Hoewel 'Over citaat en plagiaat' allesbehalve een lekker leesboek is, biedt het taalprofessionals een zeer handige naslag. Met waar zinvol, verhelderende illustraties en voorbeeldreferenties in tabellen opgenomen. Kortom, wie af en toe eens de moeite neemt om iets op te slaan in dit werkje, weet zich niet alleen verzekerd van de geruststellende gedachte, plagiaatvrij te werken, maar bespaart de bureauredactie ook nog eens het nodige werk achteraf.

 

[Terug bovenzijde] Alle rechten voorbehouden.
[Gebruiksvoorwaarden
] [Privacyverklaring]

© 2006 Schroevers.